Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering (SEO) är helt nödvändigt för dig som har en hemsida och vill att den ska synas. En sökmotoroptimerad hemsida gör att den hamnar högt upp på Google när någon söker på dina produkter och dina viktigaste nyckelord på Google. Man brukar tala om två olika sorters SEO: den du gör på själva hemsidan (On Page SEO) och den sökmotoroptimering du gör utanför din sajt (Off Page SEO).

När det gäller On Page SEO kan du göra det mesta själv om du kan det här med hemsidor men när det gäller Off Page SEO, som har med länkar till din sajt och internetmarknadsföring att göra, så är det inte lika enkelt. Då kan det vara bra att vända sig till en webbyrå, liksom om du inte har tid eller lust att sökmotoroptimera själva hemsidan själv.

Nu ska vi på webbyrå.nu i alla fall visa dig hur du kan göra om du vill sköta din sökmotoroptimering själv.

Sökmotoroptimering på hemsidan

 • Var noga med nyckelord. Se till att texterna på din sajt innehåller de nyckelord och fraser som folk söker på. Du kan själv börja knappa in en del av dina viktigaste sökord i Google så får du upp förslag som kan ge dig en vink om vad folk söker på. Annars kan du se exakt hur många som söker på olika nyckelord på Google Adwords. Se till att undersidornas titlar och rubrikerna innehåller de allra viktigaste sökorden.
 • Var noga med H-taggar. Se till att sidornas titlar har H1-taggar, huvudrubrikerna H2-taggar och underrubrikerna H3-taggar, det gör att Google tydligt ser vad ditt innehåll handlar om.
 • Vara noga med permalänkar. Se till att undersidornas webbadress ser bra ut och består av undersidans titel. Exmpel: Permalänken webbyrå.nu/?p123 är inte alls lika bra som webbyrå/sökmotoroptimering.
 • Installera viktiga SEO-plugins som ger dig ytterligare verktyg som du kan sökmotoroptimera din hemsida med samt en XML-sitemap. Bra Plugins för sökmotoroptimering är All in One Seo Pack och SEO Ultimate.
 • Länka mellan dina sidor på sajten, framförallt från startsidan till dina undersidor men även mellan olika undersidor. Det gör det inte bara lättare för dina besökare att navigera på sidan utan är även bra för sökmotorerna.
 • Ha ett bra innehåll (content). Ett omfattande kvalitativt content gör att Google fattar att du har en seriös sajt. Se till att texterna är välskrivna, hyfsat omfattande, bra strukturerade med rubriker och punktlistor och innehåller viktiga nyckelord.
 • Uppdatera sidan regelbundet.

Sökmotoroptimering utanför hemsidan

Länkbygge är ungefär vad Off Page Seo handlar om. Ju fler länkar du får till din sajt från andra sajter och forum desto högre rankar din hemsida. Det här är oftast viktigare än sökmotoroptimering på själva hemsidan, i alla fall om konkurrensen är stor. Så här fixar du länkar:

 • Länkbyte. Du kan kontakta andra webmasters och fråga om de vill länka till dig om du länkar tillbaka, men då bör du ha en hemsida som är bra och gärna även rankar relativt högt på sökmotorerna för annars är det få som är intresserade.
 • Köp länkar. Du kan faktiskt köpa länkar från stora tunga sajter som rankar högt vilket gör att länkarna får större betydelse. Det kanske känns lite larvigt att slänga ut hundratals eller tusentals kronor på länkar men faktum är att du kan tjäna på det i längden. Inlänkar får dessutom ett större värde om man inte länkar tillbaka.
 • Länka till någon som länkar till någon annan som länkar till dig, det gör att du får en inlänk från en sida som du inte länkar till.
 • Använd dig av länkkataloger. Vissa tror att det inte gör så mycket för sajten medan andra menar att det är en bra grund att stå på.
 • Satelitsajter. Du kan även skapa några sajter vid sidan av din huvudsajt som du fyller med innehåll och sedan länkar ifrån.
 • Skaffa naturliga länkar genom att göra reklam för dig och din hemsida i olika forum, på Facebook och Twitter och genom att gästblogga någonstans.
 • Använd Adwords som gör att du dyker upp i reklamfältet på Google när någon söker på relevanta sökord.

Som du ser är det kanske inte helt lätt att skaffa länkar om du inte har varit med ett tag och i sådana fall kan det vara bra att anlita en webbyrå som sköter din sökmotoroptimering och onlinemarknadsföring